در یک نگاه
حدود یک سال و نیم از شروع استودیو مارنو میگذشت و تا حد خوبی با فعالیتی که میخواستیم دنبال کنیم آشنا شده بودیم. تیمی ۳ نفره بودیم که از راه دور کارها را انجام میدادیم و هر از گاهی برای هماهنگی در کافه قرار میگذاشتیم. به دنبال جایی بودم تا بتوانیم بیشتر کنار هم باشیم. با کمی جستجو در اینترنت با مفهومی به نام فضای کار اشتراکی آشنا شدم و از سر کنجکاوی در دو جا ثبت نام کردم. این موضوع به فراموشی سپرده شده بود تا این که روزی ایمیلی از طرف باشگاه کارآفرینی تیوان دریافت کردم با این مضمون که با استقرار ما در باشگاه کارآفرینی تیوان موافقت شده و باید برای ارائه و داوری آماده شویم. حس جالبی بود. موضوع را با تیم هم مطرح کردم و از این که میتوانستیم فضایی جذاب و مدرن با قیمتی مناسب برای کار کردن داشته باشیم ذوقزده شده بودیم. شهریور ۱۳۹۶ فصلی جدید برای استودیو مارنو رقم خورد. حضور در فضایی خلاق، آشنایی با محمدرضا سبحان عزیز و قرار گرفتن در شبکهای قدرتمند از افراد فعال در حوزه کارآفرینی.
علیرضا حسینی – بنیانگذار مارنو
چالش
تیوان به تیمهای استارتاپی فرصت تجربه کردن میداد چرا که میتوانستند با هزینهای مناسب فضایی برای پرورش و اعتبارسنجی ایدههای خود داشته باشند. به قول خودشان استارتاپها میتوانستند دوره پیششتابدهی خود را در تیوان سپری کنند. اما خود تیوان هم در واقع یک استارتاپ بود که نیاز به رشد و مراقبت داشت. تیوان هم داشت در کنار تیمهایی که در آن مستقر بودند تجربه میکرد و یاد میگرفت. مثل هر کسبوکار نوپای دیگری، تیوان هم گاهی با مشکلاتی اساسی مواجه میشد که پیشبینی آینده آن کار سادهای نبود.
حدود ۲ سال از فعالیت مجموعه میگذشت و با هر سختی و مشکلاتی که بود، تیوان توانسته بود جایگاه شایستهای در فضای کارآفرینی کشور پیدا کند. اما همزمان در حال پوستاندازی هم بود. بسیاری از تیمهایی که از ابتدای راه همسفر تیوان بودند و به نوعی نماینده فرهنگ تیوانی بودند از تیوان خارج شده و مسیر کسبوکار خود را در جای دیگری دنبال میکردند. تیمهای دیگری هم بودند که مسیر کسبوکارشان به پایان رسیده بود اما همچنان با تیوان در ارتباط بودند. از طرف دیگر تیمهای جدیدی وارد تیوان شده بودند تا مسیری جدید را در کسبوکار خود رقم بزنند. این دسته از تیمها دید متفاوتی از فضای کار اشتراکی داشتند. این تفاوت دیدگاه برقراری ارتباط را بین دو گروه سخت میکرد.
نقش ما
چند ماهی بود که ما هم از تیوان جدا شده و در کارخانه نوآوری هایوی مستقر بودیم. روزهای آخر سال بود و در حال جمعبندی پروژهها بودیم که هادی با علیرضا تماس گرفت و اطلاع داد که در حال تدارک جشنی برای دومین سالگرد تیوان هستند و برای برگزاری آن نیاز به همفکری دارند. فرصت داشتیم تجربه مشتری باشگاه کارآفرینی تیوان را طراحی کنیم. اینگونه بود که این تجربه هیجانانگیز کلید خورد.
باید برای جشن ۲سالگی تیوان طرحی ارائه میدادیم تا هم برای حاضران جذابیت داشته باشد و هم باعث آشنایی همراهان قدیمی و تیمهای تازهوارد و شروع گفتوگو بین آنها شود. ما برای طراحی و پیادهسازی این طرح تنها یک هفته فرصت داشتیم برای همین خیلی زود دست به کار شدیم. فرصت زیادی برای ایدهپردازی و سنجش تمام جوانب وجود نداشت و به همین خاطر ایدهای را دنبال کردیم که ریسک اجرایی کمتری داشته باشد. به سراغ یک بازی محیطی ساده رفتیم.
ایده بازی به صورت خلاصه این بود: برای تمام شرکتکنندگان یک یادگاری در نظر بگیریم. اما برای رسیدن به این یادگاری باید با یکدیگر همکاری داشته باشند وگرنه احتمال خیلی کمی وجود دارد که بتوانند یادگاری خود را پیدا کنند. یادگاریها را در یک جعبه قرار میدهیم و نام تمام شرکتکنندگان را به یکی از جعبهها متصل میکنیم. فضای باز ورودی تیوان برای پیادهسازی این طرح ایدهآل بود. بنابراین کل جعبهها را از سقف آویزان میکنیم تا شرکتکنندگان بتوانند اسامی متصل به جعبهها را بخوانند. کافی بود شب قبل از مراسم تمام جعبهها را از سقف آویزان کنیم تا روز بعد زمانی که حاضران وارد تیوان میشوند با منظرهای رویایی روبرو شوند.
ایده بازی نیاز به توضیح خاصی نداشت. شرکتکنندگان مراسم بعد از حضور در ورودی تیوان با صدها جعبه مواجه میشدند که کاغذی به آنها متصل بود. کاغذی شامل یک اسم؛ اسم یک دوست، یک آشنا یا شاید هم یک غریبه. بازی یک قانون ساده داشت: کسی نمیتوانست جعبهای که متعلق به دیگری بود را باز کند. باقی ماجرا بسته به خلاقیت حاضران داشت که چطور میتوانند جعبه متعلق به خود را پیدا کنند.
نکته بازی در این بود که بدون همکاری و همفکری کسی نمیتوانست به راحتی جعبه خود را در بین آن همه جمعیت و همهمه پیدا کند. همین موضوع باعث آشنایی خیلی از افراد میشد. اسمهایی که تا لحظاتی قبل غریبه بودند به چهرههایی آشنا تبدیل میشدند. افرادی که تا لحظاتی قبل همدیگر را نمیشناختند موضوعی برای گفتگو پیدا میکردند.
نتیجه
بعد از نهایی شدن طرح بازی شروع به اجرایی کردن آن کردیم. فهرستی از تمام حاضرین آماده کرده و مشغول به ساخت جعبهها با استفاده از کاغذهای اوریگامی شدیم. نکته جالب این بود که افراد حاضر در تیوان هم برای آمادهسازی جشن اعلام آمادگی کردند و هدفی که برای روز جشن در نظر گرفته بودیم زودتر محقق شد. افراد قدیمی و جدید با هم همدل شده بودیم تا در زمان کمی که داریم مقدمات جشن را آماده کنیم. شور و هیجان آن روزها برای خلق خاطرهای ماندگار قابل وصف نیست.
در نهایت، در روز ۹ اسفند ۱۳۹۷ جشن ۲ سالگی باشگاه کارآفرینی تیوان با حضور بیش از ۲۰۰ نفر از تیمهای قدیمی، جدید و افراد فعال در حوزه کارآفرینی برگزار شد. برنامههای مختلفی نظیر مسابقه، پذیرایی و گپ و گفت تدارک دیده شد اما بدون تردید بازی کوچکی که ترتیب داده بودیم بخشی بهیادماندنی از این رویداد هیجانانگیز بود. طرحی که الهامبخش جشن سومین سالگرد تیوان هم شد. طراحی تجربه مشتری باشگاه کارآفرینی تیوان یکی از نقاط عطف تجربههای ما در استودیو مارنو است.
باشگاه کارآفرینی تیوان
باشگاه کارآفرینی تیوان مجموعهای غیرانتفاعی است که با هدف گسترش فرهنگ کارآفرینی در میان نوجوانان و جوانان علاقهمند به کارآفرینی ایجاد شده است.اعضای تیوان، در کنار هم اثربخشی تیمی و فردی خود را بالا میبرند، در دورهمیها ایدههای جدیدی خلق میکنند، با استفاده از منتورها و مربیان حرفهای دانش خود را در حوزههای فنی، کارآفرینی و کسب و کار ارتقا میبخشند و در نهایت برای جذب سرمایهگذار یا حضور در شتابدهنده برای طی مراحل رشد آماده میشوند.